Interpretacja BMI
BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała
Przed, w trakcie i po
Czas stosowania odżywek może być kluczowy dla dodania naszym treningom lepszej skuteczności. Bowiem od składnika odżywki zależy jej czas podania: przed treningiem, w trakcie lub po treningu. Pomagają one dostarczyć lub uzupełnić brakujące składniki w naszej diecie, a zużywane podczas trenowania.
I w ten sposób możemy zminimalizować katabolizm, zmęczenie, zakwasy, a zwiększyć i przyspieszyć przyrost masy mięśniowej. Bez dodatkowych wspomagaczy może być ciężko zmaksymalizować wzrost masy, ale wybór jest zawsze, bo dobra dieta powinna zaspokoić potrzeby na zużywane substancje.
O węglowodanach
Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.
Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców