Czego nie wiedzieleście o pizzy

otnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy. Nie ma diety cud - od tego faktu należy zacząć. Jeżeli nie dasz rady zmienić swoich nawyków żywieniowych i stylu życia, to niestety - musisz się liczyć z k

Czego nie wiedzieleście o pizzy Zapraszamy na pyszną pizze:

Dietetyczny aksjomat

Zdrowe odchudzanie to zdrowe odżywianie. Szybkie zrzucenie wagi nie przełoży się na długotrwały efekt. Tak, to nudna i wielokrotnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy. Nie ma diety cud - od tego faktu należy zacząć. Jeżeli nie dasz rady zmienić swoich nawyków żywieniowych i stylu życia, to niestety - musisz się liczyć z konsekwencjami.

Ale to wcale nie znaczy, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne. Ba - da się przygotować zdrową (ale niekoniecznie dietetyczną) pizzę, czy tez burgera. Da się odchudzić sos czosnkowy zastępując majonez jogurtem, da się wiele osiągnąć za pomocą prostych trików. Naprawdę warto - dla lepszego zdrowia i samopoczucia podchodzić do tego co jemy z dużą większą świadomością.


Pogadajmy o pizzy

Dobra pizza to trochę jak uran legend - wszyscy słyszeli, nikt nie jadł. Może i jest to dużym przegięciem, ale... Nasz krajobraz pizzerii jest zdominowany przez sieciówki. Nawet tam można trafić przyzwoitą pizzę, jednak włoskiego stylu tam nie znajdziecie. Mimo sugestywnych reklam, pełnych nawiązań do rzekomo tradycyjnych włoskich receptur - nie nastawiajcie się na nic szczególnego. Ot, w najlepszym razie zjecie pizzę nawet smaczną. Sytuacja jest o tyle interesująca, że w naszym kraju pizzerie i restauracje z kuchnią polską stanowią większość. Rzekomo właśnie tego szukają klienci - smaków znanych, lubianych, przewidywalnych. Polska pizza tak naprawdę zasługuje na swoją odmianę, ponieważ równie daleko jej do włoskiej, jak i amerykańskiej. Takiego bogactwa dodatków na jednym placku to chyba cały świat nie widział.


Po prostu

Dobra restauracja to po prostu dobra restauracja. Żadna filozofia, lub po prostu dobra filozofia - taka gdzie jest miłość do jedzenia, wiedza i umiejętności, otwartość dla gości. Właśnie - bo w dobrych restauracjach są goście, a nie klienci. Nie musi być wcale wykwintnie i drogo, może być prosto, lokalnie i pysznie. Można stworzyć wyjątkowe miejsce oparte tylko na jednym składniku, można się oprzeć na konkretnej kuchni, ale przede wszystkim - jeśli restauracja ma tylko zarabiać, jeśli na gościach się oszczędza, jeśli oszczędza się na kelnerkach i kucharzach, to dobrze nie będzie. Po prostu.